keskiviikko 3. toukokuuta 2017

DNA-sukututkimus Väisästen suvussa

Viime vuosina on DNA-testien suosio sukututkimuksen apuvälineenä kasvanut jatkuvasti. Monet sukuseurat sekä alan harrastajat Suomessa ovat teettäneet todella paljon testejä, mikä parantaa niiden toimivuutta suomalaisten osalta. Väisästen sukuseurassa asia on myös alkanut kiinnostaa enemmän ja testejä on suvun jäsenille jo teetetty.

DNA-testejä tehdään eri yrityksissä, lähinnä USA:ssa. Suosituin suomalaisten keskuudessa on Family Tree DNA eli FTDNA, jolla on todella suuri tietokanta testatuista ja sertifikoitu laboratorio. Testi toimii hyvin ja on todella tarkka. Muita paikkoja joissa testin voi teettää on esimerkiksi 23andMe (enemmän terveyteen liittyvä testi) sekä erilaiset sukupuusivustot kuten Ancestry ja MyHeritage.
Tietokannan suuruuden takia suomalaisten osalta suosittelen kuitenkin ensisijaisesti Family Tree DNA:n testiä.

DNA-testit ovat erittäin suosittuja suomensukuisten amerikkalaisten keskuudessa. Niillä löytää suomalaisten serkkujen lisäksi helposti myös paljon kadonneita Amerikan sukulaisia. DNA-testi voi myös joskus yllättää; yksi testin teettänyt amerikkalainen veteraani löysi Vietnamin poikansa, josta ei tiennyt mitään. Poika oli syntynyt suhteesta Vietnamin sodan aikana. Moni yllättyy testin teetettyään, kuinka paljon omaa sukua asuu nykyään ulkomailla ympäri maailmaa.

DNA-testi ei korvaa perinteistä sukututkimusta, vaan on sen hyvä apuväline ja jatke. Testin avulla avataan myös ikkuna oman suvun esihistoriaan todella pitkälle, jopa tuhansien vuosien päähän. Tänä päivänä esihistoriaan pääsee varsinkin isälinjan testin Y-DNA ja äitilinjan testin mtDNA avulla.
Perinteisen sukututkimuksen yleisvälineenä paras on mielestäni serkkutesti eli Family Finder. Sillä löytää DNA-serkkuja kaikista sukulinjoista noin 6:nsiin serkkuihin saakka. Jos sukuyhteyksiä on useampia, ulottuu se kokemukseni mukaan jopa noin 10:nsiin serkkuihin saakka eli n. 1500-luvulle. Serkkutestillä pääsee sitä pidemmälle taaksepäin, mitä vanhempaa sukupolvea pääsee testaamaan. Siksi aina suvun vanhin on ensisijainen testattava. Uusia DNA-serkkuja ilmestyy omaan testiin viikoittain, eli omaa testiä on kiva seurata testattavien määrän kasvaessa. DNA-serkuille voi myös lähettää sähköpostia ja monilla on palvelussa sukupuu näkyvillä. Sukupuun voi siirtää palveluun Gedcom-tiedostossa tai syöttämällä.

Väisästen sukututkimuksen kannalta olisi tärkeää, että mahdollisimman moni suvun jäsen teettäisi testin. Siten saamme selville suvun esihistoriaa sekä täydennettyä sukupuun aukkoja. Serkkutestistä eli Family Finderista kannattaa aloittaa. Väisästen isälinjat saamme varmistettua ainakin 1500-luvulle saakka, jos useampi Väisästen isälinjan mies teettää isälinjatestin, eli Y-DNA-testin. Tulevaisuudessa on toivoa, että pääsemme paljon pidemmällekin taaksepäin sukupuussa. Kokoajan kehittyvä DNA-tiede, testattujen määrän kasvu, tietotekniikka ja kasvavat sukutietokannat edistävät asiaa.

FTDNA-palvelussa ei ole mitään kuukausimaksua eli testimaksun jälkeen ei ole mitään kuluja. Testinäyte säilytetään laboratoriossa mahdollisia lisätilauksia varten, mikä on todella kätevää. Testi otetaan muovisella harjaksella raaputtamalla poskien sisäpinnalta. Näyte otetaan kaksi kertaa ja ne lähetään mukana olevassa palautuskuoressa laboratorioon Houstoniin Texasiin. DNA-testissä testataan sukututkimukseen sopiva pieni osa ihmisen kokonais-DNA:sta. Tilauksen jälkeen testipaketin saapuminen kotiin kestää ja postin kulku takaisin laboratorioon vie aikaa. Testin valmistuminen vie myös joitain viikkoja. Aikaa tuloksien valmistumiseen siis menee, mutta odottavan aika palkitaan. Family Tree DNA löytyy internestä osoitteesta www.familytreedna.com

FTDNA:n palvelussa voi ja kannattaa myös ylläpitää sukupuuta, jonka voi asettaa näkyviin pelkästään DNA-sukulaisille. Liian moni hieno sukupuu katoaa mielestäni harrastajien omiin arkistoihin ja pahimmassa tapauksessa jopa katoaa kokonaan sukupolvien vaihtuessa. Erityisesti elävien ihmisten yksityisyydestä pitää pitää tarkasti huolta, mutta menneiden sukupolvien tietojen jakaminen ainakin oman suvun keskuudessa on mielestäni vain hyvä asia.

Väisästen suvun sukuharrastajana voin todeta, että DNA-testin anti sukututkimuksessa ja harrastuksessa on todella suuri. DNA-testi avaa kokonaan uuden maailman testatulle sekä hänen lähisuvulle.


Topi Nieminen, isoisä Hannes Väisänen, s. 14.7.1899 Lapinlahti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti